Vingen

12/6 1961

När Vingen öppnade 19 december 1957Gamla Björlandavägen 145/Toleredsgatan inleddes Hisingens biograftätaste period. Under ett knappt år var fyra biografer verksamma samtidigt, innan Rex i Tingstad stängde i juni 1958. Vingen var den enda privata av de fyra förortsbiografer som kom runtom Göteborg i slutet av 1950-talet. Det blev också den som stängde snabbast, den 2 januari 1962, efter bara fyra år och några dagar.

Om någon råkade se biografen rakt uppifrån, så skulle hon upptäcka att den hade formen av en gigantisk likkista. Salongen med 347 platser i det nybyggda huset hade ljusa färger med ett blått tak och stolar i rostfritt stål klädda i röd galon. Invigningsfilmen 19 december 1957 hette Destination Okänd.

Precis som Roxy på Kyrkbytorget bytte Vingen program två gånger per vecka. Och det var uteslutande repriser och nedflyttningar. De stora biografkedjorna hade avtal med de stora amerikanska bolagen, så det var praktiskt taget omöjligt för privata biografer och andra “utomstående” att få några bra premiärfilmer. En starkt bidragande orsak till de fyra förortsbiografernas snabba död måste ha varit att deras program helt enkelt inte var lockande nog. Man gick inte längre på bio bara för att gå på bio.

Vingens föreställningar började 6 och 8 på söndagar och 8 övriga dagar. Man valde att ha bara en föreställning på vardagar eftersom man tyckte att sju var för tidigt för att folk skulle hinna hem från jobbet och nio blev för sent. Trots det, och trots att matinéerna gick bra, så höll inte verksamheten så länge. Den enda av förortsbiograferna från slutet av 50-talet som överlevde 60-talets stora biodöd skulle bli Rex i Gamlestaden.

Byggmästare Leif Winqvist stod själv som biografägare de första två åren men lämnade 1960 över till Rolf Magnusson, som har berättat att han vid den här tiden var alldeles för oerfaren när det gällde att driva biograf. Det skulle bli ändring på det. Han fick senare igång Rio, som hade urartat till spelhåla, och förvandlade den till “Göteborgs trevligaste porrbio”.

I dag är ett gatukök inrymt i före detta entrén, medan det är fullt med blommor i den gamla salongen.

En tanke på “Vingen

  1. 1957 – Göteborgs biografer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s