Sandrew Nordstan

76.4

De tre salongerna i Sandrew 1-2-3 var inte tillräckliga. De låg på gatuplanet med en sportanläggning i källaren. När sportandet upphörde och Nordstadstorget byggdes ut norrut 1986 flyttade man ned bion och uppförde sju salonger. Den sjunde tillhörde Svenska filminstitutet, som vid den här tiden hade egen import av film förutom visningarna i Cinemateket och, under en period,  ungdomsvarianten Filmögat.

Den nya biografen invigdes offentligt 13 november 1986 när förlängningen av affärsgatan i Nordstan var klar, men redan 16 maj hade man inlett filmvisningarna trots byggnadsställningar och bråte kring entré.

I det första programmet ingick Mordet är fritt, Kniven är enda vittnet, Rembetiko, Amadeus, Bröderna Mozart, Muta & kör, Amorosa, Pelle Svanslös i Amerika II och Asterix och hans tappra galler. Arkitekter var Erik Källström, Erik Hesslund och Ingwar och stolarna kom från Quinette International i Frankrike, fördelade mellan salongerna på detta vis:  50 +133 + 94 + 94 + 115 + 67 + 86

76.576.2Biografmaskinist Per Eriksson i maskinrummet

Flera salonger innebar att man inte längre kunde visa filmen uppdelad i akter som skiftades mellan två projektorer; det skulle vara omöjligt för en maskinist att passa på alla filmerna. Vi var tillbaka till biografens barndom med bara en projektor (den sista biografen i Göteborg som körde med bara en projektor var Röda Lyktan som stängde på nyårsdagen 1960), men nu med hela filmen uppspolad och ihopsatt på en liggande tallrik.

Men man hade inte räknat med att vissa regissörer med storhetsvansinne, som Michael Cimino skulle göra filmer som var så långa att de inte skulle få plats på tallriken. Så när The Deer Hunter visades fick man begära regissörens tillstånd att göra en paus. Cimino klippte om filmen särskilt för Nordstan, så att inte avbrottet skulle bli för abrupt.
1995 stängde biografen och i dag är det butik. Trappan ned och själva butiksytan är det som var entré, foajé och salonger.

76.6

2 tankar om “Sandrew Nordstan

  1. 1986 – Göteborgs biografer

  2. Sandrew 1-2-3 – Göteborgs biografer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s