Quo Vadis

37.2

C. W. Nywallsson, maskinmästare och ledamot av kyrkofullmäktige, fick tillstånd att till biograf inreda sin fastighet Redbergsvägen 14, hörnet av Borgaregatan.

Huset, som ändras för ändamålet, är ett vanligt landshövdingehus. … Mot en biograf här ute har som bekant rests en stark opposition från föräldrar och målsmän i Redbergslid. Man har till och med hållit ett protestmöte. Som synes har det dock icke gått att hindra lagfarten. Även Redbergslid får sin bio.

2 000 föräldrar möttes i Redbergsparken för att protestera mot att en biograf var på väg att öppnas mitt ibland dem. Att förre barmästaren på Hotell Eggers, herr S. H. Sollander, skulle driva den gjorde antagligen inte saken bättre. Man menade att biobesöken…

…alstrar ett omåttligt nöjesbegär
…undergräver föräldralydnaden
…fördärvar karaktären
…skapar anledningar till sent uteliv
…lockar mindre bemedlade barn till snatteri och tjuvnad
…är en källa till ytterlig fattigdom. (Filmbladet 1917:17)

37.3

Huset från 1911 hade vid tiden för ombyggnaden till “Biograf-salon” tre butiker längsmed Borgaregatan, som blev salongen med 221 platser, och ett café mot Redbergsvägen, där entrén förlades. Det fanns tre nödutgångar direkt ut till Borgaregatan, och tre åt andra hållet som ledde till en gång som gick längsmed hela sidan av salongen. Från mitten av den gången ledde trappsteg ner till en dörr, “reservutgång”, som mynnade ut på innergården.

Salongen hade tre pelare på vänster sida, två på höger, med gångar på utsidan av pelarna. Golvet var sluttande med en bakre sektion, “första plats”, med 48 platser, och en främre, “andra plats” med 146 platser. De var åtskilda av en gång.

Vestibulen låg till höger om den bakre delen av salongen. Från Redbergsvägen ledde dubbla entrédörrar och fyra trappsteg ned till foajén, med kassan rakt fram.

37.5a37.5b

Quo Vadis första film 25 mars 1918 blev Logen nr 13. Filmmaskinistveteranen Sven Hultén kom till Quo Vadis hösten 1920, men det gick dåligt för barmästarens bioverksamhet, och på våren 1921 var han tvungen att slå igen. Senare samma år öppnade biografen med nytt namn och ägare: Östra Bio och Konrad J Nilsson.

37.9 37.11

4 tankar om “Quo Vadis

  1. Östra Bio – Göteborgs biografer

  2. 1918 – Göteborgs biografer

  3. Östra Bio – Göteborgs biografer

  4. Olskrokens Kinematograf – Göteborgs biografer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s