Palladium: Exteriör och interiör

Ingen biograf i Sverige var större och maffigare än den nya Palladium-biografen i Göteborg, utom Palladium-biografen i Stockholm:

Genom den imponerande portalen, som i sin arkitektoriska anläggning påminner om Royal eller bankpalatset vid Kungsgatan i Stockholm, leda dubbla debattanger till parkettens stora hall, där man genast blir slagen av den gedigna och smakfulla inredningen. Väggarna äro utförda i äkta italiensk stuck, vilket arbete varit anförtrodt åt den kände italienske konstnären Liva, som har lagt ytterligare ett prof på sin kunglighet till de många med vilka han smyckat lyxpalats i vårt land.
Hallens fondvägg pryds af en i muren infälld skulptur, en kvinnnofigur i den nu modärna, orientaliserande stilen, utförd av skulptören Bange. (Nya Dagligt Allehanda 1919)

I början hade Palladium en mittgång och större läktare. Två entréer leda in till parkettlogerna [60 stycken, för “hemligt” förlovade par], och här får man ett imponerande intryck af den väldiga biografsalens interiör … Salsinteriörens stora prydnad är en plafondmålning, som upptager största delen af den väldiga takytan. Den är utförd af den unge lovande målaren Gunnar Ström, som i något futuristiskt stiliserade, effektiva bildserier symboliserat filmens segertåg genom all världen. (Nya Dagligt Allehanda 1919)

Ström skulle fortsätta sin verksamhet som betydelsefull biografkonstnär ända fram till Draken på 50-talet.

Den 15 augusti 1921 öppnade Palladium för säsongen efter att ha genomgått en genomgripande restaurering. 1936 renoverades salongen igen, nu av arkitekt Gustaf Alde. Det blev ljusare, i gult och grönt, med röda färgklickar i balkongräcket och mattorna. En del av kanterna på takmålningen målades senare över. Orkesterdiket behövdes inte längre och ersattes med ett podium där gästande stjärnor kunde presenteras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s