Olskrokens Kinematograf

14.1

Landshövdingehuset vid Borgaregatan 20 byggdes 1886. På ritningen är en utställningslokal markerad i bottenvåningen. Bioannonsens uttryck “i samma hus som Café Fridhem” kan uppfattas som att biografen inte använde kaféet på höger sida, utan en angränsande lokal. Bilden är tagen från korsningen med Redbergsvägen.

Olskrokens Kinematograf var 1905 års andra biograf. Med tretton biografer redan igång runt om i Göteborg var trenden tydlig, det gällde nu att hitta stadsdelar som ännu inte drabbats av det nya nöjet. Anna C. Andersson fick polistillstånd den 19 december 1904, men hon hade tydligen ingen framgång eftersom biografen slog igen innan 1905 var till ända. Det räckte inte längre med att bara annonsera om “Nytt program hvarje vecka” som var all information man fick om öppningsprogrammet. Antalet platser är okänt.

14.2

Anna Andersson var stadens andra kvinnliga biografägare. Hon var pianist, så det är troligt att hon startade biografen för att få spela. I en annons (GT 21/1) understryks “Förstklassig musik” och “Lokalen tidsenligt uppvärmd”. Den 30 november 1905 är det äldsta kända datumet för en biografnedläggning i Göteborg.

I dag är huset rivet, men innan dess hann det byggas om och bli biografen Quo Vadis (senare Östra bio). Alla café-rummen på ritningen blev foajé och bakre del av salongen, medan butikerna och lager blev främre del.
[14.3

En tanke på “Olskrokens Kinematograf

  1. 1905 – Göteborgs biografer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s