Oden-Biografen

40.240.3

Långedragsvägen 23 vid Stadsgränsen var i slutet av 10-talet ett litet två-våningshus med tre lägenheter på övervåningen och en samlingssal på bottenvåningen, som upptog den bakre halvan av huset. Dubbeldörrarna på framsidan ledde dels till en trappa för lägenheterna, dels till en passage mot salen, som rymde 200 platser.

Det fanns också en liten utbyggnad med kassa (kanske uppförd i samband med att biografen startade) på den högra kortsidan, genom vilken man kunde komma in i samlingssalen direkt. Podiet, och med all säkerhet även duken, fanns på motsatta sida. I den främre, högra delen av huset låg ett kafé.

Bion öppnade i september 1919. De första ägarna, Anders och David Lagergren, var bröder.

Den andre, Gustaf Bengtsson (född 10/10 1884), började i biobranschen 1922 och drev även Saga i Kungsbacka. Han var styrelsemedlem i Sveriges biografägareförening från 1935 och ordförande i dess femte kretsförening.

Odens läge är lite anmärkningsvärt, möjligen var det enklare att starta en biograf som låg utanför staden, men publikunderlaget bland soldaterna vid Nya Varvet fanns nog också med i planerna. (Tre av Vaxholms fyra biografer vid den här tiden var militära biografer.)

Visningarna var i regel lördag och söndag kl. 6.30 och 8.30. Den allra sista filmen den 8 februari 1926 blev Bröllopsnatten. Nedläggningen kan inte ha berott på dåliga publiksiffror. För ett par år senare öppnade Bengtsson en ny biograf på andra sidan Långedragsvägen, praktiskt taget mittemot. Den hette Olympia.

När biograf Oden upphörde anhöll Frälsningsarmén om att få inrätta en lägenhet i bottenvåningens vänstra del, samlingssalen behölls. 1956 stängdes den vänstra av framsidans dubbeldörrar och det blev en toalett för lägenheten innanför. Vid den här tiden var det ett skrädderi i det gamla kaféet.

Huset är bevarat. Något som liknar en liten biografbaldakin hänger över trappan.

DSC01565

 

En tanke på “Oden-Biografen

  1. 1919 – Göteborgs biografer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s