Nordstadens Kinematograf

22.122.2a

Nordstadens Kinematograf kan vara Göteborgs första biograf som byggts från början för filmvisning. På ritningarna från 1906 till det nya huset finns ingen biograf planerad, men på de omarbetade från 1907 har den dykt upp.

Biografen låg längst till höger i byggnaden med entré direkt från gatan in i en foajé där ett litet biljettkontor stod i det bortre högra hörnet. Salongsdörren ledde in till en gång som gick längsmed hela vänstra sidan medan bänkraderna nådde ända fram till den högra väggen. Antalet platser är okänt. Ytan var ca 15 x 6 m. Apparatrummet var i den bortre högre hörnet av salongen med ingång från salongen – det var alltså lite snedprojektion. Duken var placerad på väggen mot foajén.

Direkt ovanför, på första våningen, låg ett café. I den tidigare byggnaden på samma adress hade det visats film i ett café. Det är inte helt klart om den biografen kallades för Nordstadens Kinematograf eller Apollo.
22.3

Biografen öppnade den 8 december 1907 och drevs av Albert Svensson till den 16 augusti 1908 då den bytte namn och ägare. Det finns flera problem kring biografens historik och namnbyten.

Enligt “Codac” i GT (14/12 1907) öppnade Nordstadens Kinematograf “i dagarna”.

Enligt nr 4 1909 av Sveriges första filmtidning, Nordisk Filmtidning, var Carl G. Olson (i ett senare nummer Karl G. Ohlson) ägare till Apollo-Biografen, men annonser i GT från hösten 1908 visar att biografen hette Biograph-Teatern eller Biograf Teatern eller bara Teatern, Torggatan. Namnet Biograph-Teatern blev ledigt 1908 när biografen med det namnet vid Sveaplan upphörde 1908.

Alla dessa namnformer (utom Apollo) kan uppfattas som beskrivande snarare än namn i egentlig mening. Namnet Apollo måste ha använts på något sätt, annars skulle inte Olson ha rapporterat till Nordisk Filmtidning att han var ägare, men eftersom det var den enda biografen i Nordstaden, så hände det nog att man kallade den Nordstadens Kinematograph.

För att sammanfatta: Både den första biografen på Torggatan och den andra, den i det nya huset, kan ha hetat Apollo och/eller Nordstadens Kinematograf. Det går inte att med nuvarande information komma fram till exakt hur det var, men 1908 bytte den senare biografen namn till Biograph-Teatern.

5 tankar om “Nordstadens Kinematograf

  1. Biograph-Teatern – Göteborgs biografer

  2. Apollo – Göteborgs biografer

  3. Nordstadens Kinematograf – Göteborgs biografer

  4. 1907 – Göteborgs biografer

  5. Nordstadens Kinematograf – Göteborgs biografer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s