Fågel Blå

15.1

Huset byggdes 1898 och hade flera butiksfönster i källaren mot Övre Husargatan och ett mot Risåsgatan. Eftersom huset stod i en backe, så var det källarvåningen som låg i gatuplanet mot Husargatan. Dörren på hörnet (Övre Husargatan 11b) ledde in till tre ihopslagna butiksutrymmen där både kaféet och Fågel Blå låg, om det var samtidigt går inte att fastställa. Den ena vinkeln är 11 m lång, den andra 9 m, bredden 5 m.

15.2

Ingen av Göteborgs första femton biografer bedrev sin verksamhet i specialbyggda lokaler, det skulle ha inneburit en alldeles för stor investering för pionjärerna. Ingen visste på den här tiden att film skulle bli framtidens stora nöje, filmstjärnor existerade ännu inte och tillgången på film var osäker.

Fågel Blå öppnade den 23 februari 1905. Ägare var E Johansson. Antalet platser är okänt. Enligt Uno Asplund var biografen “verksam en säsong”. Om man ska tolka det som att man slog igen till sommaren, så innebär det att biografen har äran att vara den första nedlagda göteborgsbiografen.

Fler stängningar kom under 1905 och 1906. Det är tydligt att verksamheten var överetablerad i Göteborg, men ändå fortsatte de att föröka sig. Den 29 april 1916 blev det avslag på en begäran från Robert A Nilsson om återupplivning av filmverksamheten. Från 1923 användes flera av källarutrymmena som mjöllager och 1925 blev det kontor i just de tre rum som tillhört biografen. I dag är det ett nytt hus på platsen.

En tanke på “Fågel Blå

  1. 1905 – Göteborgs biografer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s