Colosseum

2.314/4 1904

Vad ett inomhustivoli var är beskrivet både under Nya Tivoli och Nya Vintertivoliet. Det formella namnet på det rum som visade film inom tivolit var Colosseum, men man tycks inte ha använt det konsekvent. Hur många platser det fanns i rummet var okänt. Alfred E Nordenstam fick polistillstånd för filmvisning den 11 oktober 1903.

Efter att ha betalat en entréavgift kunde man gå runt i olika rum och förlusta sig med attraktionerna. Till tivolit på Första Långgatan var entrén 10 öre 1902. GP skrev den 7 september 1903 om rummet med filmvisning:

Föreställningen hade samlat en nästan alltför talrik publik. Hettan i salongen var nämligen rent af olidlig … Nyheterna Robinson Crusoe och Brandkåren i London mottogs med enstämmigt bifall.

På hösten 1904 var priset oförändrat i veckan, men på lördagar och söndagar kostade det 20 öre. För pengarna fick man se ”Jätte Boa Constrictor-Ormar” och ”Ormhunden samt världens minsta Dvergapa” och ”Uppträdande af den berömde illusionisten Ben-Ali-Bey med sina häppnadsväckande illusioner”. Dessutom  ”Prakt-Karusellen ‘Svea’“ och “Colosseum med de nyaste världshändelserna”.

Nordenstam fick den 28 september 1904 tillstånd för karusell och skjutbana samt panorama, kinematograf och illusionsteater från 16 oktober till 30 april året därpå i “förra menageribyggnaden vid 1:a Långgatan”. Hur det gick till slut beskrivs under Nya Tivoli. Se även Nya Vintertivoliet.

4 tankar om “Colosseum

  1. Nya Tivoli – Göteborgs biografer

  2. Nya Vintertivoliet – Göteborgs biografer

  3. 1903 – Göteborgs biografer

  4. Nya Vintertivoliet – Göteborgs biografer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s