Boulevard

36.12

Efter att Roxy vid Östra Hamngatan 35 stängt i slutet av september 1941 öppnade biografen igen onsdagen den 8 oktober med nytt namn, Boulevard, och ny ägare, Rune Engelbrektsson. Nu var det enbart kortfilmer som gällde.

Fram till sin stängning den 31 december 1967 var Boulevard den enda biograf i Göteborg som konsekvent körde kortfilmsprogram på 90 minuter varje dag, från kl 12 (kl 13 på söndagar) till kl 23.

Premiärprogrammet den 11 oktober 1941 ger en bra bild av blandningen:

36.7

Boulevards repertoar under verksamhetsåren speglar utvecklingen inom filmen och samhället. De tyska UFA-journalerna var bara en av många filmjournaler som utgjorde populära inslag, även som förspel på vanliga biografer. Före televisionen var det den enda möjligheten att se levande bilder från världshändelserna.

De tyska journalerna var grovt propagandistiska och till och med lögnaktiga, som när man intervjuade tyskar på gränsen till Polen, vilka påstod att de attackerats av polacker som kommit över gränsen under natten. Samma morgon inleddes blixtattacken mot Polen. Trots detta visades de på svenska biografer under hela kriget.

Birger Eriksson, som arbetade som biografmaskinist på Boulevard från premiärdagen till sista visningen 1967, har berättat för Hans Sidén (i hans bok “På bio i Göteborg”) om den starka publikreaktionen på en kortfilm från koncentrationslägret i Buchenwald som visades från den 14 maj 1945. Folk svimmade i bänkraderna och kassan fick tillhandahålla luktsalt. I samma program ingick UFA-journal nr 713, men den blev inte långvarig och tyska journalfilmer lyste sedan med sin frånvaro. Andra maskinister på Boulevard har varit Rolf Magnusson och Erik Egnell.

https://i0.wp.com/images.ados.fr/divers/photo/9224548922/lily-st-cyr/lili-st-cyr-6639204d1.jpg

På 1950-talet började televisionen slå ut journalfilmerna och det blev svårare att hitta kortfilmer. Från 1958 visade  Boulevard avsnitt ur amerikanska TV-serier och nedklippta versioner av B-filmer. Den 25 juli 1955 dök den första sexfilmen upp. Dansfantasi med den amerikanska strippan Lily St. Cyr (ovan). Naket skulle bli ett allt viktigare inslag i repertoaren för att från 1960-talets början dominera.

När biografen stängde 1967 var det inte för att det gick dåligt, porrfilmsperioden förlängde livet på mången tynande biograf, utan för att huset skulle genomgå en omfattande ombyggnad. Avslutningsprogrammet visar i jämförelse med premiärfilmerna tydligt hur inriktningen förändrats: 1. Foxjournalen; 2. Smygtittarna; 3. Hot rocks; 4. Dubbelt sextrubbel; 5. Nude a Go-Go; 6. Nakenbadarna; 7. Endast för män. Av biografen finns inget spår.
36.11

2 tankar om “Boulevard

  1. Roxy – Göteborgs biografer

  2. 1941 – Göteborgs biografer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s