Biopalatset

82.2

Cirkeln är sluten. Göteborgs första permanenta biograf startade 1902 i en källare i Arkaden. De biografer som öppnade i staden i slutet av seklet återvände till källaren. Klappan (senare Svea) inledde trenden 1984 följt av Sandrew Nordstan, Downtown/Filmstaden och Biopalatset vid Kungstorget, den sista av Göteborgs 82 biografer som öppnade på 1900-talet, invigd den 15 september 1995 (ovan).

Biopalatset tog över ett köpcentrum, som uppförts där gamla Bazaar Alliance låg, och fick en foajé i den gamla ljusgården med en exceptionellt hög takhöjd. De tre våningsplanen har en symbolisk färgskala, från källarens jordbruna väggar (kring lämningarna från stadsmuren) via entréplanets solfärger till den himmelsblå övervåningen. Överhuvud taget är arkitekten Magnus Månssons och inredningsarkitekten Rutger Anderssons visioner betydligt stillsammare än den avsiktligt dåliga smak som präglade Lennart Clemens källardesign för den första generationens filmstäder.

Biopalatset har inga riktigt små salonger, de minsta har 86 platser, och det finns en genomgående bra biografkänsla. En tävling vid HDK ledde till att vinnarna Henny Johansson och Sylvie Buller fick utföra textiltrycken på väggarna, som döljer effekthögtalarna, och ridån i den största (6:an med 359 platser).

https://i0.wp.com/www.sf.se/ImageVaultFiles/id_1576/cf_208/bildspel2.jpg

Salong 6

82.1

Fem av salongerna (2, 3, 6, 9, 10) var utrustade med THX-ljud; de övriga skulle också ha haft det om det inte vore för att det kunde komma störande stomljud från fläktsystemet i den delen av byggnaden.

https://i0.wp.com/www.sf.se/ImageVaultFiles/id_1577/cf_208/bildspel3.jpg

Det märktes då och då att en av platscheferna, Kent R Andersson, hade ett förflutet inom teatervärlden. Infall som normalt inte brukar höra hemma på en biograf kunde helt oväntat bryta ut, som när ett tjugotal dansare utklädda till personal och biopublik gradvis började stampa takten till musiken från Fame tills hela foajén från godiskdiskar till balkonger svängde i ett koreograferat dansnummer. Eller den gången när kvarglömda effekter hängdes på klädstreck i en utställning som på något sätt blev en kommentar till biografkulturen.

Sommaren 1999 fick biografen ett oväntat besök. Tina Turner ville gärna se Mission Impossible och även om hon inte hade något emot att sitta med annan publik så insisterade hennes livvakter på att det var bättre om hon kunde få en egen salong, och hon var beredd att betala för det. Filmen gick samtidigt i två salonger och kassan fick instruktioner att enbart sälja biljetter till den ena av dem, och när det visade sig att hela den vanliga publiken rymdes där kunde Turner och hennes vakter få den andra salongen helt för sig själva, till ordinarie biljettpris.

82.4

I en statistik från 2000 kom Biopalatset på andra plats (724 259), efter Filmstaden Sergel (1 586 497) i Stockholm, vad det gäller antalet besökare; Filmstaden Göteborg kom på tredje plats (678 643). När man jämförde enskilda salonger hamnade Biopalatset på tredje plats (193 817) medan Palladium i Göteborg (7:e – 162 334) och Royal 1 i Malmö (10:e – 140 242)) var de enda andra utanför Stockholm som kom med i tio-i-topplistan.

82.5

Då grundaren Anders Sandrew dog ombildades efter hans önskemål bolaget till en stiftelse. Från 1998 ägdes Sandrew-Metronome till hälften var av Sandrew AB och det norska medieföretaget Schibsted. Förutom de 25-tal anläggningarna i Sverige hade man även biografer i Norge och Danmark.

Astoria Cinemas (Triangelfilm) drev biografen under en kort period innan de gick i konkurs och SF Bio tog över.

Antal platser i dag (tidigare antal inom parentes): 1: 111 (112); 2: 118 (122); 3: 92 (96); 4: 83 (86); 5: 87 (90); 6: 295 (359); 7: 85 (86); 8: 90 (91); 9: 139 (143); 10: 111 (149).

82.3

Sanna dialoger i Biopalatsets biljettkassa
Kassan: Då får du ringa till SF, för det är de som visar den.
Kund: Jag vet, men de svarade inte.
– Nähä, men tyvärr kan jag inte hjälpa dig med det för vi är två helt olika företag.
– OK, men tror du de har platser kvar?
– Jag har ingen aning, du får ringa till dem!
– Ja, ja. Men koppla mig dit då är du snäll.

Kund: Kan ni spola tillbaka filmen lite så jag inte missar början?

Kund: När slutar filmen?
Kassan: Vilken film?
– Den som började förut.

Kund: Finns det kvar på den raden där det finns extra plats mellan benen?

Kund: Är han lång som kommer att sitta framför mig?

Kund: Tre biljetter till American Pie 18.30 ikväll.
Kassan: OK, de ska vara hämtade 45 minuter innan.
– Idag då eller.

Kund: En biljett till den där roliga filmen.
Kassan: Vilken då? Vet du vad den heter?
– Nej, men den skulle vara rolig.
– Vet du vad den handlar om?
– Nej, men det var en bild i tidningen.
– Vet du om den är svensk?
– Nej, men den har vunnit nåt pris.

En tanke på “Biopalatset

  1. 1995 – Göteborgs biografer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s