Saga

67.7

Invigningen av Saga 14 mars 1942 innebar att Centrumbio fick sin sjunde biograf i Göteborg och att Kålltorp fick sin första och enda. Biograf AB Lido var tydligen ett bolag som AB Centrum skapade för att driva Saga. Lido är registrerat i Adresskalendern både under Centrumbiografernas huvudkontor ovanför biografen Göta och, omväxlande med AB Centrumbio, på Sagabiografens adress. Alla Centrumbios biografer hamnade så småningom hos Europafilm.

67.2

Byggnadsfirman Charles Hedin stod för Sagas ritningar. Salongen med 506 platser var kort och bred i pastellfärger. Konstnären Joël Mila ansvarade för utsmyckningen: lustigt stiliserade motiv på sidoväggarna i al secco, konstsmide av plåt och bandjärn vid sidan av scenen och neonbelysning i foyern. En grind framför en spegel och en liten belyst vattenfontän var gjord av skulptören Erlin Walldeby.

Däremot glömde man att rita in ett maskinrum, så man fick göra om tvättstugan i det intilliggande hyreshuset och ställa projektorerna där. Senare använde affären rummet som kontor.

Ljudanläggningen var förbered för stereofoniskt ljud, som GP förklarade på detta sätt:

Uttrycket innebär i korthet ett naturligare återgivande av ljudet: på en vanlig film låter ljudet på samma sätt, antingen den som talar står till vänster eller höger av duken. På en stereofonisk film kommer ljudet att höras just därifrån det skall komma. Få filmer ha ännu inspelats enligt denna metod, men när den en gång blir vanlig, är apparaten parat att utnyttja den.

67.6

Efter den obligatoriska invigningsprologen, av Fritz Schéel, fick premiärpubliken se Vägen till Santa Fé med Errol Flynn och Olivia de Havilland. Biografen hade en stor scen, så det var tacksamt att visa upp gästande skådespelare i samband med premiärerna. Många av dem skrev sina namn på väggen invid entrén till salongen. Namnteckningarna är fortfarande bevarade, även om någon har tagit sig före och fylla i de namn som börjat lysa svagare. Överst på väggen, med störst handstil, tronar Sten-Åke Cederhök.

67.1

67.9

Innan Saga blev en livsmedelshall 1964, som ledde till en affärskedja med samma namn, visade man Agent 007 ser rött som sista föreställning 24 maj.

Entré, salongens takbågar och den allmänna layouten påminner bakom alla varorna om att en biograf funnits här. Om man frågar riktigt snällt kan man kanske få se väggen med namnteckningarna, som i dag är i ett litet lagerrum.

67.867.467.367.5

En tanke på “Saga

  1. 1942 – Göteborgs biografer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s