Grand Kinematograf

7.1Centralen, Östra Hamngatan 52. 1900-talets början. Foto: Aron Jonasson

Grand Kinematograf låg i Centralenhuset, i hörnet mot Östra Hamngatan och Kungsgatan. Den drevs av Göteborgs första kvinnliga biografägare Signe Ljungkvist, som den 21 maj 1904 fick tillstånd att starta verksamheten den 23 maj. Oscar Wennersten, en före detta kringresande filmförevisare, var föreståndare, och Carl Bernhard Hultén spelade piano till filmerna, åtminstone under 1908. Hans son Sven blev senare en legendarisk biografmaskinist vid flera av stadens biografer. Ernst Wadell tog den 12 mars 1907 över biografen, som stängde 1910. Antalet platser är okänt.

7.2

Som så många andra hus fick Centralen kring sekelskiftet större fönster i bottenvåningen, när rummen innanför gjordes om till butikslokaler. Fasadens tre entréer är också från den här tiden. När en av butikerna förvandlades till biograf uppstod en lokal som var ca 18 m lång, 7 m bred i den yttre delen och 5 m bred i den inre.

7.322/5 1904. Grands första annons (ovan) – 29/5 1904 (nedan)

7.4

GT:s “Codac” var inte så nöjd i sin rapport den 17 oktober 1906: …de dyraste platserna äro de sämsta. Första plats ligger nämligen längst bort i salen och stolarna äro icke häller så bekväma där som på andra plats.

Han såg Klockarens dotter (= Ringaren i Notre Damekyrkan), Trav i Derby, En oväntad hundutställning och Den skicklige porslinskrossaren.

Panorama International hade tidigare visat stereoskopiska ljusbilder i samma lokal som biografen, och senare flyttade Hasselblads berömda smörgåsaffär in. Centralen revs 1935-36 och ersattes med Centrumhuset 1937-38 och följaktligen finns det inte det minsta spår av biografen.

En tanke på “Grand Kinematograf

  1. 1904 – Göteborgs biografer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s