Röda Lyktan

30.1

Sommaren 1926 var Metropol stängd för en genomgripande reparation. När Cosmoramabolaget tog över biografen 12 oktober 1929 blev den en typisk reprisbiograf under namnet Röda Lyktan.

Invigningsprogrammet var en överflyttning av Lättmatrosers lilla lusttur med Nordens populäraste komikerpar genom filmhistorien, danskarna Fy og Bi (Fyrtornet och Släpvagnen). Det var fortfarande stumfilm på de flesta av Göteborgs biografer.

Då ljudfilmen kom till Röda Lyktan 26 december 1930 med Ken Maynard-filmen Sadelns son försågs biografen med den första svenska ljudfilmsutrustningen i Göteborg, från AGA-Baltic. De stora konkurrenterna på området var annars amerikanska Western Electric och tyska Klang-Film.

Den gamla fastigheten förföll, och det hände att det regnade in. Man beslöt sommaren 1955 att på grund av “ovisshet om stadsplan och sanering av området” tills vidare bara “nödtorvtigt måla fasaden och utföra ren behovsrenovering för övrigt”. En CinemaScope-utrustning kostade man ändå på under året.

När Nya Teatern stängde i februari samma år hade projektor och förstärkare flyttats till Röda Lyktan, men tydligen fanns det bara plats för en projektor för man fortsatte att köra med en paus för omladdning ända till slutet. (Antagligen var Röda Lyktan den sista biograf som körde med en projektor, men Folkets Bio skulle senare återuppliva den gamla traditionen i början av sin verksamhet.)

30.830.9
Den sista filmen på Röda Lyktan, från annandag jul till nyårsdagen 1960, blev David Crockett och flodpiraterna. En bilutställning flyttade in i huset innan det så småningom blev bingolokal, ett av de vanligaste ödena för gamla biografer vid den här tiden. I dag finns inga spår.
30.2

Röda Lyktan efter att bion lagts ned och blivit bingohall. På den tomma tomten till vänster stod Stora Biografen och i stenhuset till höger låg Haga Kinematorgraf.

2 tankar om “Röda Lyktan

  1. Metropol – Göteborgs biografer

  2. 1929 – Göteborgs biografer

Lämna en kommentar