Wasa-Teatern


Wasa-Teatern öppnade 19 november 1920 i samma lokaler på Viktoriagatan 2a som Pariser-Biograf-Teatern hade använt en kort period 1906, inte i huset mitt emot som vissa källor anger, där fanns däremot ett av stadens många badhus under det förra seklets första decennier.

Entrén var, som för den tidigare biografen, från Viktoriagatan genom “tornet” i byggnadens hörn. Kassan låg omedelbart till höger innanför dörren. Maskinrummet var byggt i den inre vänstra halvan av foyern, vilket lämnade plats till höger för en trappa som ledde upp till salongen. På grund av säkerhetsbestämmelserna fick det inte finnas någon förbindelse mellan maskinrum och publika utrymmen. En ny liten dörr hade tagits upp direkt utifrån igenom den korta vägg som gjorde att husets hörnpartier såg ut som torn.

Ritning 1920

Salongens bakre publiksektion lutade 1:3 medan den främre fortsatte in i “tornrummet” i den andra ändan, där lokalen alltså vidgade sig en aning framför duken. På mitten av långsidorna fanns nödutgångar, dels till Parkgatan, dels genom en gång till innergården.

Längsmed salongen åt gårdssidan fanns tre väntrum (som man gärna kallade foyér vid den här tiden). Det saknas uppgifter om antalet platser, men biografägare var Gustaf Smith.
Vilken film som inledde Wasa-Teaterns period med filmvisningar i november 1920 saknas det upplysningar om, men under den andra veckan visades Rena rama lögnen. Precis innan nedläggningen 9 januari 1922 gick Chaplin som den nye vaktmästaren och Ned med spriten – skål!

Programblad för Intolerance av Griffith, många år efter filmens premiär.

Efter bioverksamheten hyrde Py Sörman och Nils Lyberg lokalen för att spela folklustpel och annan lätt teater. De hade premiär på Baldevins bröllop 30 september 1922. Efter tre uppsättningar var det över även för teatern.

1923 blev det café i salongens mittdel med ingång från Parkgatan och kallskänk/kök i de tidigare väntrummen. De båda hörnrummen förvandlades till butiker. 1942 hade kaféet stängt och hörnrummen byggts ihop med mittdelen till en sammanhängande butik.

Senare har flera olika kaféer hållit till i den del som är närmast Viktoriagatan.
Det finns i dag inga spår av varken bio- eller teaterverksamhet, men en pensionerad tapetserare ringde en dag och undrade om det hade funnits en biograf vid Viktoriagatan 2. Han hade nämligen 1937 rivit ned en mellanvägg och upptäckt en filmduk bakom den, målad direkt på väggen.

Huset står kvar, men det enda tänkbara spåret av biograf är sprickor i det smala väggparti som förbinder huvudfasaden med det utskjutande hörnpartiet, spår av dörren till maskinrummet.

25/5 1921

3 tankar om “Wasa-Teatern

  1. 1922 – Göteborgs biografer

  2. 1920 – Göteborgs biografer

  3. Pariser-Biograf-Teatern – Göteborgs biografer

Lämna en kommentar