Intima Biografen

17.6

Göteborgs Kinematograf kom 1905 till på det för tiden klassiska sättet, genom att väggen mellan två angränsande rum slogs ut. När Göteborgs Kinematograf blev med i Maxim-kedjan 1918 fick den namnet Intima-Biografen. Samma år blev handlanden A. Reisenman ny fastighetsägare.

Året därpå hette ägaren till huset Biografkonsortiet Kungsgatan 15, som rimligtvis bör ha något att göra med AB Maxim. Misstankarna stärks genom att direktör och vice konsul Roland Frodi 1920 blev den nye ägaren (Orvar Frodi var i styrelsen till Maxim-bolaget). Roland bodde vid Vasa Kyrkog. 1 och hade kontor på Västra Hamng. 2. 1921 dyker plötsligt fastighetsägaren C. W. Elfströms stärbhus upp. Senare tar handlanden Sven Uhlén över.

Det finns inga beskrivningar eller bilder från den första biografen, men från arkitekt A. Hermanssons ombyggnadsritning från 1933 kan man se hur Intiman senare såg ut. Till höger om entrén till bion fanns ett skyltrum, till vänster en liten butik med ingång från passagen in till “förrummet” där kassan låg rakt fram till vänster vid en svängd vägg. Till vänster om kassan fanns “apparatrummet” och till höger om den kom man in i salongen via några uppåtgående trappsteg.

Salongen hade lutande golv med 18 rader till vänster om gången och 5 rader om 3 platser till höger. Det fanns 174 platser. Tre pelare stod längsmed gången och huvuddelen av salongen. Ändringarna innebar att butiken försvann för att man skulle kunna bygga en passage direkt från gatan till maskinrummet. I utrymmet som blev över innanför biografentrén installerades en kiosk.

1919.1717.12Båda annonserna från1919.

17.14a17.14b

August Carlsson fortsatte att bygga ut sin biografimperium när han 1921 lade Intima och Biorama till sitt tidigare innehav, Stora Biografen och Star. Men det tycks ha blivit för mycket, för redan den 20 maj 1922 stängde han biografen och hyrde ut Intima till Viran Rydqvist som bedrev teaterverksamhet i lokalerna tills hon 1926 byggde om en lokal på Kyrkogatan till Lilla teatern. Så den 10 september 1926 blev det film igen i Intima-Biografen. Från 1939 tar hustrun Emma och sonen Folke Carlsson över. I samband med en renovering 1944 byter de namn på biografen till Facklan.

 

4 tankar om “Intima Biografen

  1. Göteborgs Kinematograf – Göteborgs biografer

  2. 1918 – Göteborgs biografer

  3. Göteborgs Kinematograf – Göteborgs biografer

  4. Facklan – Göteborgs biografer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s