Star

Carolus på Kungsgatan 7b hade öppnat 2 december 1935. Den 29 juli 1973 stängde bion för ombyggnad. När den öppnade igen 19 september var det som Star, med världspremiären på Charley Varrick, en film som inte så många har hört talas om sedan dess. Antalet platser minskade från 332 till 225. Ägaren hade hela tiden varit Palladiumbiograferna, som 1980 övertogs av Europafilm, som i sin tur hamnade hos SF 1984.

55.8Här är det uppfinnaren Stefan Sjöman som startar.

Det hade blivit en toppmodern biograf utan ridå, men med ljusspel i olika färger. Det var Göteborgs första automatiska bio. Allt skulle kunna skötas av en man. Med hjälp av videomonitorer kunde man från kassan se både att projektorerna gick som de skulle och att skärpan var riktig på duken. Från maskinrummet hade man uppsikt över entrén. Den legendariske bioforskaren och HT/GP-journalisten Uno Asplund invigde biografen genom att trycka på startknappen. Det dröjde dock inte länge förrän man insåg att det behövdes nog mer än en person för att allt skulle fungera. En renovering ägde rum 1976 efter en vattenläcka.
En ny 3-D-våg kom i början av 1980-talet, ännu mer kortlivad än den på 50-talet. Star fick 1982 nypremiären på Vaxkabinettet från 1953, följt av den nya 3-D-filmen Den magiska skatten av Fernando Baldi och Tony Anthony 5 november 1983. Den bästa långköraren var Hajen.
Star stängde 9 juni 1985, och I dag är det affär med svaga spår av biografentré.

55.7

3 tankar om “Star

  1. Carolus – Göteborgs biografer

  2. 1973 – Göteborgs biografer

  3. Carolus – Göteborgs biografer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s